Certyfikacja

Stary sad? Możliwość uzyskania certyfikatu już w pierwszym roku. CZĘŚĆ 1.

Coraz więcej konsumentów interesuje się produktami rolnictwa ekologicznego, a równocześnie  sadownicy poszukują nowych możliwości zbytu owoców. Nawet stare sady, które tylko z pozoru nie gwarantują wysokich plonów, mogą przynieść dobre dochody.

W Unii Europejskiej produkcja ekologiczna uregulowana jest rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Dopuszczone jest stosowanie nawozów naturalnych, przede wszystkim obornika, kompostów oraz nawozów zielonych, a także nawozów mineralnych wyprodukowanych ze skał naturalnie występujących w przyrodzie, jak np. wapieni i fosforytów. Obecnie w wykazie prowadzonym przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach znajduje się około 500 nawozów i środków poprawiających właściwości gleby, a także ponad 20 produktów naturalnych dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym.

Prawidłowa uprawa oraz właściwy dobór gatunków i odmian roślin przyczyniają się do zapobiegania porażeniu przez choroby i szkodniki. Jeśli działania te okazują się niewystarczające, można stosować wyłącznie dopuszczone środki ochrony roślin, oparte na substancjach naturalnych i prostych, siarkowych i miedziowych związkach chemicznych. Aktualnie na liście środków ochrony roślin, których stosowanie jest zgodne z wymogami przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wymienionych jest ponad 100 środków.

Przed podjęciem decyzji o zakupie nawozów i środków do produkcji ekologicznej trzeba upewnić się, czy dany nawóz lub środek został uwzględniony w wykazach.

Zasady produkcji ekologicznej trzeba stosować od dnia podjęcia decyzji o przestawianiu, czyli konwersji. Należy również pamiętać, że obowiązuje okres konwersji, który dla roślin jednorocznych trwa dwa lata przed siewem lub sadzeniem, a dwa roślin wieloletnich – trzy lata przed zbiorem owoców. Okres ten należy liczyć od dnia poinformowania jednostki certyfikującej o rozpoczęciu produkcji ekologicznej, czyli przesłaniu do jednostki „Zgłoszenia podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego”. Wysłanie zgłoszenia do jednostki certyfikującej to pierwszy, podstawowy krok do przeobrażenia plantacji w sad ekologiczny.

Dowiedz się, co dalej, czytając CZĘŚĆ 2. artykułu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie (np. wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań), dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Zapoznaj się z naszą <a href="https://biosady.pl/wp-content/uploads/2020/01/polityka-prywatności_biosady.pdf" target="_blank">polityką prywatności</a> oraz <a href="https://biosady.pl/wp-content/uploads/2020/01/polityka-cookies_biosady.pdf" target="_blank">polityką cookies</a>.<br><br> more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close