Certyfikacja

Stary sad? Możliwość uzyskania certyfikatu już w pierwszym roku. CZĘŚĆ 2.

Następnym krokiem po wysyłce zgłoszenia do jednostki certyfikującej jest podpisanie umowy, przesłanie opisu gospodarstwa oraz planu produkcji i, co najważniejsze – kontrola sadu przez inspektora jednostki certyfikującej. Oceniany jest sposób prowadzenia sadu, stan gleby i pokrycie jej roślinnością, sprawdza się stosowanie nawozów i środków ochrony roślin, odmiany i wiek drzew, szacuje się zbiór owoców. Jeśli przez ostatnie trzy lata sad był prowadzony ekstensywnie i nie stosowano nawozów oraz środków ochrony roślin niedopuszczonych w rolnictwie ekologicznym, producent ma szansę uzyskać certyfikat na ekologiczne owoce jeszcze w tym samym roku. W tym celu należy jednak wypełnić „Wniosek o uznanie z mocą wsteczną uprzedniego okresu, jako części okresu konwersji”, który najpierw trzeba przesłać do jednostki certyfikującej z prośbą o zaopiniowanie, a następnie złożyć go do właściwego Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.  Do wniosku warto dołączyć dodatkowe dowody, np. oświadczenie strony trzeciej, że w sadzie nie były stosowane nawozy i środki ochrony roślin niedopuszczone w rolnictwie ekologicznym. Takie informacje może potwierdzić np. sołtys, instytut badawczy, który prowadził w sadzie badania naukowe, lub lokalny doradca rolny. Urząd może zwrócić się do producenta o uzupełnienie dokumentów, po czym ma 30 dni na rozpatrzenie wniosku i wydanie decyzji. Po otrzymaniu pozytywnej decyzji Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych jednostka certyfikująca może wydać decyzję o przyznaniu certyfikatu i certyfikat potwierdzający zgodność prowadzonej produkcji z rozporządzeniem w sprawie produkcji ekologicznej. Po otrzymaniu takiego dokumentu można już szukać odbiorców na owoce ekologiczne i znakować je z odniesieniem do produkcji ekologicznej, zarówno na etykietach opakowań, jak i na fakturach oraz dokumentach towarzyszących.

Od dnia zgłoszenia się do systemu certyfikacji w rolnictwie ekologicznym trzeba prowadzić dokumentację zabiegów uprawowych, zakupionych środków do produkcji, stosowanych środków ochrony roślin oraz nawozów, jeśli ich stosowanie w starych sadach jest konieczne, oraz udokumentować potrzebę ich zastosowania. Należy również prowadzić rejestry zbioru i sprzedaży owoców, by zagwarantować, że prowadzona produkcja i sprzedaż zapewniają jednostce certyfikującej możliwość identyfikacji produktów, a konsumentom – wiarygodność produkcji. 

Tym, którzy poznali już tajniki produkcji ekologicznej, można polecić prywatne systemy certyfikacji, takie jak standardy produkcji ekologicznej Naturland lub standardy produkcji biodynamicznej Demeter. Obydwa systemy są świetnie znane w Niemczech, gdzie rynek produktów ekologicznych przekroczył już wartość 10 mld euro i konsumenci cenią produkty jeszcze wyższej jakości.

Owoce ekologiczne są poszukiwane przez przetwórnie, firmy handlowe, można je również samodzielnie sprzedawać klientom, m.in. na bazarach ekologicznych w dużych miastach. Możliwe jest również rozpoczęcie własnego przetwórstwa owoców, np. tłoczenie soków lub suszenie jabłek i produkcja popularnych chipsów jabłkowych oraz ich sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego. Do tego celu świetnie nadają się stare odmiany, które mają bardzo dobry stosunek cukrów do kwasów i dzięki temu atrakcyjny smak. Toteż zanim podejmie się decyzję o likwidacji starego sadu, warto przemyśleć, czy nie wykorzystać go jeszcze przez kilka lat, prowadząc produkcję ekologiczną.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie (np. wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań), dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Zapoznaj się z naszą <a href="https://biosady.pl/wp-content/uploads/2020/01/polityka-prywatności_biosady.pdf" target="_blank">polityką prywatności</a> oraz <a href="https://biosady.pl/wp-content/uploads/2020/01/polityka-cookies_biosady.pdf" target="_blank">polityką cookies</a>.<br><br> more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close