Jabłonie

VitiSan® i PREV-AM® – skuteczne rozwiązanie w walce z parchem i mączniakiem w jabłoniach

Pękanie pąków to okres, w którym dochodzi do infekcji pierwotnych mączniaka prawdziwego oraz parcha jabłoni. Patogeny zimują w pąkach, w postaci grzybni. Wiosną zarodniki uwolnione z pękających pąków infekują rozwijające się liście i pąki kwiatowe, które w późniejszym czasie będą stanowić źródło infekcji wtórnych.

Więcej o parchu i mączniaku prawdziwym jabłoni przeczytacie tutaj. Zobaczcie również naszą najnowszą relację z biosadu, w której dr Michał Pniak opowiada o wiosennych zabiegach interwencyjnych przeciwko szkodnikom drzew owocowych.

Skuteczną walkę z parchem zaczyna się jeszcze przed pękaniem pąków – stosując zabiegi miedziowe.

W czasie pękania pąków, rozwoju liści i pąków – aż do kwitnienia, podczas jednego zabiegu można zastosować kombinację preparatów, która posłuży nie tylko do ograniczania mączniaka i parcha, ale również uderzy w wylęgające się z jaj zimowych miodówki.

VitiSan® – substancja aktywna: wodorowęglan potasu – 994,9 g/kg (99,5%)

Fungicyd do ochrony jabłoni przed parchem. Mechanizm działania polega m.in. na wysuszaniu strzępek grzybni kiełkujących z zarodników, co zapobiega infekcji. Zasadowe pH i wzrost ciśnienia osmotycznego na powierzchni roślin po zastosowaniu VitiSan® ogranicza rozwój grzybni. VitiSan® wspiera rozwój naturalnej bakteryjnej flory na powierzchni liścia. Rośliny potraktowane preparatem są mniej podatne na choroby grzybowe. VitiSan® pobudza rośliny do wytwarzania własnych mechanizmów oporu przed grzybami. Działa kontaktowo oraz powierzchniowo.

O czym należy pamiętać stosując VitiSan®?

  • Nie należy go stosować podczas silnej operacji słonecznej ze względu na możliwość wystąpienia fitotoksyczności (ryzyko ordzawień owoców).
  • Zabiegi najlepiej wykonywać wieczorem. Jeśli jednak naniesiony środek nie zdąży wyschnąć przez noc, a w następnym dniu będą wysokie temperatury, to wtedy istnieje ryzyko wystąpienia fitotoksyczności.
  • Nie należy dopuścić do spływania cieczy roboczej z liści (możliwe oparzenia brzegów blaszki liściowej).
  • Aby uniknąć wystąpienia fitotoksyczności oraz by uzyskać równomierne pokrycie roślin, warto dodać do VitiSanu® środek PRV-AM®, który posiada bardzo dobre właściwości adiuwantu i doskonale zapobiega tym niekorzystnym zjawiskom.

PREV-AM® – substancja aktywna: olejek pomarańczowy 60 g/l (6,0 %)

Preparat ponownie pojawił się na polskim rynku. Znajduje zastosowanie jako fungicyd, akarycyd i insektycyd. Stosuje się go w ochronie jabłoni do zwalczania miodówek i skoczków oraz mączniaka prawdziwego jabłoni.

Kontaktowe działanie preparatu polega na rozpuszczeniu oskórka drobnych owadów i roztoczy, co powoduje ich wysuszanie. Ponadto niszczy ścianę komórkową grzybni mączniaka prawdziwego, co prowadzi do ich wysuszania. Preparat jest również doskonałym adiuwantem. Dzieje się tak dzięki lipofilowym właściwościom terpenów roślinnych, co daje możliwość przenikania preparatu, również do wnętrz ciał owadów i strzępek grzybni. Dlatego podczas łącznego stosowania z innymi pestycydami może wspomagać ich działanie.

Zalecane dawkowanie w łączonym zabiegu:

VitiSan® – 2,5 kg/1 m wysokości korony/500 l wody

PREV-AM® – 0,4–0,5%

  • Preparat PREV-AM® zawiera adiuwant, dzięki czemu mieszanina z łatwością dostaje się w trudno dostępne części roślin.
  • Preparaty dopuszczone są do zastosowania w uprawach ekologicznych.
  • Można je stosować do końca sezonu (VitiSan® stosowany w czasie kwitnienia może powodować ordzawienie – w tym czasie warto ograniczyć jego stosowanie).
  • Nie zawierają substancji, po których oznaczane są jakiekolwiek pozostałości środków ochrony roślin.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie (np. wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań), dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Zapoznaj się z naszą <a href="https://biosady.pl/wp-content/uploads/2020/01/polityka-prywatności_biosady.pdf" target="_blank">polityką prywatności</a> oraz <a href="https://biosady.pl/wp-content/uploads/2020/01/polityka-cookies_biosady.pdf" target="_blank">polityką cookies</a>.<br><br> more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close