Biouprawy

RhizoVital® C5 – twoje mikrobiologiczne wsparcie w produkcji rozsady

Kapusta, brokuł, kalafior, seler korzeniowy i naciowy, pomidor, papryka, sałata – to tylko niektóre warzywa,  dla których RhizoVital® C5 może stanowić mikrobiologiczne wsparcie w trakcie produkcji rozsady. Preparat zawiera żywe bakterie Bacillus atrophaeus ABi05. Jest to naturalnie występująca bakteria glebowa, która poprawia wielkość i jakość plonu oraz tolerancję na niekorzystne warunki środowiska (niedobór wody, zasolenie, niskie temperatury itp.). RhizoVital® C5 może  także stanowić uzupełnienie programu nawożenia, poprawiając jego efekty.  Jego ważną zaletą jest działanie w szerokim spektrum temperatur (szczep ABi05 wykazuje aktywność  od 8 do 42°C).

RhizoVital® C5 może być stosowany w formie opryskiwania podłoża, ale również bezpośrednio z nawadnianiem kropelkowym lub przy użyciu zraszaczy i deszczowni. Środek ma płynną formulację i charakteryzuje się dobrą mieszalnością z innymi ś.o.r. oraz nawozami.

Preparat stosujemy do zaprawiania nasion lub sadzonek oraz do podlewania rozsady.

Sposobów aplikacji preparatu jest wiele. Jednak najczęściej są to 2 aplikacje:

– tuż po wysiewie i przed wysadzeniem na miejsce stałe,

– podlewanie przed wysadzeniem i po 2-3 tygodniach opryskiwanie roślin dużą ilością wody na miejscu stałym (na mokrą glebę lub bezpośrednio przed deszczem).

Aplikacje – dawki:

  • Opryskiwanie roślin podczas sadzenia lub siewu – 0,5 – 2 l/ha
  • Podlewanie rozsady – 0,04 % (4 ml/10 l wody), 1-3 l cieczy roboczej na m2.
  • Wtrysk do systemów hydroponicznych – 0,5 – 2 l/ha.
  • Zaprawianie nasion – 0,2-0,5 litra / 100 kg nasion.

Wczesne stosowanie jest ważne dla prawidłowego zasiedlenia ryzosfery przez bakterie znajdujące się w preparacie. RhizoVital® C5 można mieszać z insektycydami, fungicydami oraz nawozami.

UWAGI: Preparatu nie należy mieszać ze środkami bakteriobójczymi oraz zawierającymi związki miedzi. Ciecz robocza powinna mieć pH między 5 a 8,5 i należy ją zużyć w ciągu 8 godzin od zmieszania.

Dlaczego bakterie Bacillus atrophaeus mogą polepszyć jakość i wielkość plonów?

Bakterie kolonizują strefę korzeniową roślin uprawnych oraz  stymulują wzrost roślin poprzez uwalnianie auksyn i innych związków, umożliwiając roślinie efektywniejsze pobieranie składników odżywczych z podłoża. Poza tym rozwijając się wokół systemu korzeniowego rośliny nie pozostawiają miejsca na rozwój patogenów takich jak Pythium, Rhizoctonia, Fusarium, Sclerotinia, Cylindrocladium.

Bacillus atrophaeus produkuje liczne metabolity, które wpływają m.in. na mikroorganizmy patogeniczne oraz nicienie. Bacillus atrophaeus wytwarza elicytory odporności systemicznej (substancje lotne, lipopeptydy).

Elicytory to związki chemiczne należące do oligosacharydów, glikopeptydów i glikoprotein, białek, lipidów, które są odpowiedzialne za wzbudzanie reakcji obronnych rośliny na czynnik chorobotwórczy.

Elicytory biorą również udział reakcjach obronnych roślin skierowanych przeciw szkodnikom.

Często są opisywane jako związki indukujące syntezę fitoaleksyn, a więc grupy organicznych związków chemicznych wytwarzanych przez rośliny w odpowiedzi na atak patogenów.

Preparat  RhizoVital® C5:

Zwiększa plon i jakość plonów (zawarte w nim mikroorganizmy posiadają zdolność konkurowania z patogenami roślin i są w stanie zmobilizować substancje odżywcze dla roślin).

Można go łączyć z nawozami, fungicydami, herbicydami.

Jest przyjazny dla środowiska i opłacalny w użyciu, ponieważ pomaga zmniejszyć zużycie pestycydów i nawozów oraz obecność pozostałości środków ochrony roślin.

Jest produktem o wysokiej stabilności przechowywania. Zachowuje swoje właściwości przez ponad 2 lata w temperaturze pokojowej.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie (np. wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań), dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Zapoznaj się z naszą <a href="https://biosady.pl/wp-content/uploads/2020/01/polityka-prywatności_biosady.pdf" target="_blank">polityką prywatności</a> oraz <a href="https://biosady.pl/wp-content/uploads/2020/01/polityka-cookies_biosady.pdf" target="_blank">polityką cookies</a>.<br><br> more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close