Jabłonie

Komunikat sadowniczy nr 3, 6.05.2022

PARCH JABŁONI

Większość zarodników workowych parcha jest dojrzała i gotowa do wysiewu. W najbliższych dniach spodziewane są opady deszczu o różnym natężeniu. Lokalnie mogą pojawić się burze.  Biorąc pod uwagę ilość dojrzałych zarodników oraz warunki pogodowe (temperatura powietrza) może dojść do infekcji średniej lub silnej, a nawet bardzo silnej, w przypadku gdy opady będą intensywne.

Zwalczanie parcha

NA MOKRY LIŚĆ (po opadach deszczu)
 SulfiCal
(nawóz siarkowo-wapniowy) w dawce 10 l/ha

Jeżeli opady nie wystąpią NA SUCHY LIŚĆ
 VitiSan
(wodorowęglan potasu) 5kg/ha+ siarka granulowana 3 kg/ha

SulfiCal®- z VitiSanem ® stanowi efektywną strategię ochrony jabłoni przed parchem

Stosować na „mokry liść”.

› Zobacz produkt

Zwalczanie mszyc na jabłoni

NeemAzal®-T/S – 1 l/ha/metr wysokości korony w fazie różowego pąka (BBCH 57)  oraz na koniec kwitnienia (BBCH 69 – dodatkową korzyścią wynikającą z aplikacji środka w tym terminie jest jednoczesne zwalczanie GĄSIENIC ZWÓJEK). Zalecana ilość wody: 500 – 600 l/ ha.

Przygotowanie cieczy roboczej powinno się rozpocząć od przygotowania odpowiedniej dawki preparatu i wlaniu jej do ciepłej wody w temperaturze 20-25 °C, wymieszać do uzyskania jednolitej białej cieczy którą następnie należy wlać do opryskiwacza (w opryskiwaczu może być zimna woda).

NeemAzal®-T/S NIE stosować w pełnym słońcu.

W przypadku wystąpienia opadów deszczu w czasie 8 godzin od zabiegu, zabieg należy powtórzyć. NIE stosować w uprawie grusz oraz w ich bezpośrednim sąsiedztwie.

pH cieczy użytkowej nie powinno przekraczać 7.
Zabieg powinien być w miarę możliwości zaplanowany tak, aby w dniu aplikacji w ciągu dnia panowały temperatury sprzyjające wyższej aktywności mszyc, tj. przynajmniej 16 – 17°C.

NeemAzal®-T/S to preparat owadobójczy o szerokim spektrum działania

Zawiera naturalną azadyrachtynę. Substancja aktywna pozostaje w liściu 7-10 dni w zależności od warunków pogodowych.

› Zobacz produkt

O TYM WARTO PAMIĘTAĆ!

Mszyca jabłoniowo-babkowa (porazik jabłoniowo-babkowy) – to najgroźniejsza z mszyc zasiedlających jabłonie. Jest gatunkiem różnodomnym, której żywicielem pierwotnym jest jabłoń, a wtórnym rośliny z rodzaju  babka (Plantago). Jednak od wielu sezonów obserwujemy coraz dłuższe żerowanie na jabłoniach i czasami kolonie tego gatunku możemy spotkać w sadach jabłoniowych aż do sierpnia, szczególnie w latach deszczowych, kiedy drzewa wypuszczają dużo młodych pędów.
 Na jabłoni gatunek ten rozwija od 6 do 10 pokoleń.
Ze względu na ogromną płodność tej mszycy (nawet przy małej liczbie jaj)  w sprzyjających warunkach będzie stanowić duże zagrożenie. Żerowanie tego gatunku prowadzi do skędzierzawienia i odbarwień blaszek liściowych, które z czasem brązowieją i zasychają oraz deformacji owoców i zahamowania ich wzrostu.

Mszyca jabłoniowa. Fot. K. Woszczyk

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem zapoznaj się z informacjami zamieszczonymi w etykiecie produktu. Zwróć szczególną uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie preparatu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie (np. wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań), dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Zapoznaj się z naszą <a href="https://biosady.pl/wp-content/uploads/2020/01/polityka-prywatności_biosady.pdf" target="_blank">polityką prywatności</a> oraz <a href="https://biosady.pl/wp-content/uploads/2020/01/polityka-cookies_biosady.pdf" target="_blank">polityką cookies</a>.<br><br> more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close