Certyfikacja

Krok 0 – podjęcie decyzji

To prawdopodobnie najtrudniejszy etap. Decyzja o przejściu na ekologiczne metody uprawy powinna zostać gruntownie przemyślana. Weź pod uwagę czynniki ekonomiczne i przyrodnicze gospodarstwa, a także rozłóg pól i sąsiadujące uprawy. Pamiętaj, że prowadzenie biosadu będzie wymagało od Ciebie uzupełnienia wiedzy i cierpliwości w nabywaniu doświadczenia. 

Przed podjęciem decyzji warto zapoznać się z wymaganiami regulowanymi przez ustawę
i rozporządzenia
lub sprawdzić informatory publikowane przez jednostki certyfikujące, jak np. ten, opublikowany przez BIOEKSPERT.

Zdecydowałeś się na prowadzenie sadu ekologicznego? Teraz wystarczy wybrać jednostkę certyfikującą i rozpocząć proces certyfikacji. Lista jednostek certyfikujących jest dostępna na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Lista jednostek certyfikujących

Następny krok

Krok 1 – zgłoszenie działalności

Każda jednostka certyfikująca udostępnia uniwersalny formularz zgłoszenia. Możesz go pobrać np. tutaj.

Formularz składa się tylko raz. Moment, w którym dokonujesz zgłoszenia, to jednocześnie moment, od którego Twoja plantacja musi być prowadzona metodami ekologicznymi. Jeśli w trakcie certyfikacji dojdzie do zmian w danych zawartych w formularzu – nie zapomnij o ich zgłoszeniu.

Kiedy najlepiej zgłosić działalność?

Działalność możesz zgłosić w dowolnym momencie. Najlepiej jest to zrobić zanim minie termin ubiegania się o dotacje do upraw ekologicznych (termin składania tych wniosków to zwykle okres od 15 marca do 15 maja).

Weź pod uwagę, że 3-letni okres konwersji liczy się od czasu zgłoszenia działalności do zbiorów, dlatego warto, aby termin zgłoszenia poprzedzał zbiory. W ten sposób po 3 latach plon będzie już można znakować jako ekologiczny.

Następny krok

Krok 2 – zawarcie umowy z firmą certyfikującą

Po wpłynięciu zgłoszenia wraz z opłatą jednostka certyfikująca przesyła odpowiednią dokumentację. Ilość dokumentów na pierwszy rzut oka może wydać się duża. Są to jednak dane, które w większości dotyczą specyfikacji działek.

Dokumentacja różni się w zależności od jednostki certyfikującej. Zazwyczaj składa się na nią:

  • umowa wraz z cennikiem – dokumenty do podpisania i odesłania w terminie 7 dni od otrzymania (pozostałe dokumenty należy przesłać w terminie podanym przez jednostkę certyfikującą),
  • potwierdzenie objęcia systemem kontroli –jest to dokument potwierdzający wpisanie do systemu kontroli (innymi słowy „zgłoszenie zostało przyjęte”),
  • plan kontroli – zasadniczo zawiera opis dokumentów potrzebnych w czasie kontroli,
  • opis gospodarstwa – formularz z prostym opisem gospodarstwa, zawiera informacje m.in. o adresie, areale, osobie upoważnionej do kontaktu, rodzaju produkcji, np. sadownicza, uprawianych gatunkach, np. jabłonie, maliny,
  • plan produkcji – dokument składa się co roku, zawiera informacje o konkretnych działkach i ich powierzchni (tożsamym z danymi ARMiR) oraz prognozowany plon (jest to wielkość zbiorów, która będzie objęta certyfikatem, warto podać szacowany plon „w dobrym roku”),
  • wniosek o certyfikację – dokument składany co roku,
  • rejestry – prowadzone systematycznie dla każdej z działek – dotyczą plonów, stosowanych preparatów (środków ochrony, nawozów i preparatów wspomagających), sprzedaży oraz działań transportowych. Rejestry mają na celu identyfikację produktów ekologicznych i należy je pokazać inspektorowi w czasie kontroli.
Następny krok

Krok 3 – kontrola

Plan kontroli obejmuje dokumentację, która będzie potrzebna w czasie kontroli (dokumentacja, która została przesłana podczas zawierania umowy), m.in. plan produkcji i rejestry.

Kontrola jest zwykle zapowiedziana i przeprowadzana co najmniej (zwykle) raz w roku. 10% kontroli jest niezapowiedzianych. Niezapowiedziane kontrole przeprowadzane są zwykle w przypadku stwierdzonych wcześniej nieprawidłowości oraz w przypadku dużych gospodarstw.

Koszt kontroli określony jest w cenniku, różny dla poszczególnych jednostek certyfikujących.

Następny krok

Krok 4 – zwrot kosztów

Czy wiesz że, co roku do 80% kosztów wynikających z certyfikacji może zostać zwrócone? Wystarczy podczas składania wniosku do ARMiR o przyznanie płatności obszarowych zaznaczyć okienko „zwrot kosztów transakcyjnych”.

Następny krok

Krok 5 – uzyskanie certyfikatu

Dla upraw wieloletnich i sadowniczych okres konwersji wynosi 3 lata przed zbiorami. Plon uzyskany po 3 latach konwersji można znakować jako ekologiczny.

Co oznacza okres konwersji?

Jest to czas obliczany od zgłoszenia działalności do uzyskania certyfikatu. W tym czasie plantacja jest prowadzona metodami ekologicznymi, zgodnymi z regulacjami i ustawą, ale produkty w tym czasie nie mogą być nazywane ekologicznymi, natomiast jest to wysoka jakość – „baby food”.

Ważny jest termin zgłaszania działalności – zgłoszenie przed zebraniem plonów, daje możliwość certyfikowania produktów już w 3 roku. Późne zgłoszenie (w czasie lub po zakończeniu zbiorów) skutkuje późnym uzyskaniem certyfikatu (po 3 latach, np. pod koniec roku)  i możliwością sprzedaży produktów jako ekologiczne dopiero w następnym sezonie.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie (np. wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań), dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Zapoznaj się z naszą <a href="https://biosady.pl/wp-content/uploads/2020/01/polityka-prywatności_biosady.pdf" target="_blank">polityką prywatności</a> oraz <a href="https://biosady.pl/wp-content/uploads/2020/01/polityka-cookies_biosady.pdf" target="_blank">polityką cookies</a>.<br><br> more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close