Owoce miękkie

Strategie ochrony

Ogólne zagadnienia dotyczące ochrony roślin jagodowych

Aby produkować owoce jagodowe najwyższej jakości, należy pamiętać o wielu czynnikach, które prowadzą do sukcesu. Do najważniejszych należy ochrona przed szkodnikami i chorobami. W uprawach ekologicznych lub prowadzonych z ograniczeniem zastosowania środków ochrony roślin (tzw. bez pozostałości ŚOR), prawidłowa ochrona przed patogenami i szkodnikami jest kluczem do osiągnięcia najlepszych rezultatów.

Ogólnie pojęta ochrona roślin przed czynnikami biotycznymi nie może ograniczać się tylko do zastosowania środków wyniszczających patogeny i szkodniki. Bardzo ważnymi elementami nowoczesnej ochrony roślin (również ekologicznej i zrównoważonej) są aspekty związane ze zrozumieniem mechanizmów występowania, znaczenia i rozwoju szkodników oraz chorób roślin. Rozwój chorób
i pojawianie się uszkodzeń powodowanych przez owady w dużym stopniu zależą od warunków uprawy rośliny, liczebności populacji patogenu/szkodnika oraz oporu środowiska.

W uprawie roślin należy pamiętać o podstawowych zasadach uprawy, której celem jest zapobieganie występowaniu patogenów i szkodników. Do najważniejszych zabiegów należą:

  • wybór miejsca z dobrym drenażem gleby lub uprawa roślin na podniesionych zagonach, co poprawia drenaż w bezpośrednim sąsiedztwie roślin,
  • wybór miejsca przewiewnego i odsłoniętego,
  • unikanie nadmiernego zagęszczenia roślin, sadzenie odpowiedniej liczby roślin, usuwanie niepotrzebnych, martwych i starzejących się pędów, usuwanie chwastów – działania te pozwalają na poprawę cyrkulacji powietrza między roślinami, owocami i liśćmi roślin jagodowych, co przyspiesza ich wysychanie,
  • zakładanie plantacji tylko z sadzonek kwalifikowanych, wolnych od chorób i szkodników,
  • zwalczanie chwastów, które mogą być gospodarzami dla patogenów oraz szkodników roślin jagodowych,
  • unikanie sadzenia roślin w sąsiedztwie roślin, które stanowią siedlisko patogenów lub szkodników.

W ochronie roślin należy stosować podstawowe zasady sanitarne, profilaktyczne i zgodne z dobrą praktyką w ochronie roślin. Takie praktyki obejmują:

  • prowadzenie zabiegów sanitarnych, które polegają na usuwaniu chorych, porażonych, uszkodzonych lub obumierających fragmentów lub całych roślin, w tym owoców przejrzałych, zaschniętych liści i pędów – ma to na celu wyeliminowanie patogenów i szkodników oraz miejsc ich alternatywnego rozwoju, zimowania i infekcji pierwotnych,
  • wprowadzenie lub ochrona wrogów naturalnych i mikroorganizmów, które pozostają w miejscach uprawy, zwiększając bioróżnorodność i opór środowiska w stosunku do szkodników i chorobotwórczych patogenów (np. wprowadzenie drapieżnych dobroczynkowatych w celu zwalczania przędziorków; stosowanie biologicznych czynników ochrony, selektywnych dla organizmów pożytecznych),
  • dokładne pokrycia wszystkich części roślin środkiem ochrony, zastosowanie odpowiedniej ilości cieczy użytkowej i dawki preparatu, zastosowanie urządzeń do opryskiwania roślin przystosowanych do uprawy, dostosowanie odpowiedniej wielkości kropli i ciśnienia – w uprawie ekologicznej stosowane są środki o działaniu kontaktowym, dlatego bardzo ważne jest dokładne pokrycie roślin cieczą użytkową.

W ochronie roślin upraw ekologicznych istotna jest profilaktyka i ograniczenie czynników sprzyjających rozwojowi patogenów i szkodników. Do praktyk tych należą:

  • uprawa odmian roślin odpornych lub mniej podatnych na choroby i szkodniki,
  • unikanie nadmiernego nawożenia azotowego, ponieważ wiele patogenów, owadów i roztoczy intensywniej żeruje i rozwija się na roślinach przenawożonych tym składnikiem pokarmowym,
  • stosowanie ściółkowania w uprawie truskawek, aby owoce nie miały kontaktu z glebą, co ogranicza rozwój chorób na owocach,
  • szybki zbiór owoców zdrowych, nieuszkodzonych, w optymalnym terminie oraz szybkie ich schłodzenie w celu ochrony przed gniciem w okresie pozbiorczym.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie (np. wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań), dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Zapoznaj się z naszą <a href="https://biosady.pl/wp-content/uploads/2020/01/polityka-prywatności_biosady.pdf" target="_blank">polityką prywatności</a> oraz <a href="https://biosady.pl/wp-content/uploads/2020/01/polityka-cookies_biosady.pdf" target="_blank">polityką cookies</a>.<br><br> more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close